Θεραπεία Αναζωογόνησης Κόλπου με PRP (πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια)

Χρήστος Ιαβάτσο MD, MSc, PhD, ESGO
Γυναικολόγος Ογκολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επιμελητής Α’ Γ.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ, Πειραιάς

Η κολπική ατροφία είναι συχνή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λόγω έλλειψης οιστρογόνων, σε γυναίκες μετά από υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων και σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

Η θεραπεία με PRP (platelet-rich plasma), αποτελεί μία νέα βιολογική λύση για την ανάπλαση των ιστών. Το PRP αποτελεί ένα αυτόλογο (υλικό δηλαδή από την ίδια τη γυναίκα) παράγοντα, που συμβάλλει με φυσικό τρόπο στην ανάπλαση του κόλπου. Βοηθάει τον ιστό να ενυδατωθεί και να αναζωογονηθεί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι όταν το PRP εγχέεται, τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με αποτέλεσμα το PRP να αναζωογονεί το δέρμα και να αναγεννά υγιή κολπικό ιστό. Έχει μια διάρκεια αποτελέσματος περίπου 6 μήνες.

Για την παρασκευή του PRP παίρνουμε αίμα από την ασθενή . Στη συνέχεια με ειδική συσκευή διαχωρισμού συλλέγεται και διαχωρίζεται για χρήση το PRP το οποίο εγχέεται ενέσιμα σε συγκεκριμένα σημεία του κόλπου.

Είναι ασφαλέστατη μέθοδος γιατί μιλάμε για το δικό μας αίμα και έτσι δεν κινδυνεύουμε από μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα είναι και για την ασθενή ανοσολογικά ουδέτερο οπότε δεν κινδυνεύει από αλλεργικές αντιδράσεις ή υπερευαισθησία.

Το ποσοστό επιτυχίας της θεραπείας PRP είναι 85% – 90%.

Δε χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας και η επιστροφή στη σεξουαλική ζωή είναι άμεση.

Καθώς στην περιοχή του κόλπου πραγματοποιείται τοπική αναισθησία, η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη.

Η εν λόγω θεραπεία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και την έλλειψη οργασμών, οφειλόμενων στην κολπική ξηρότητα και ατροφία. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στην αύξηση της αισθητικότητας και της διέγερσης της κλειτορίδας, την ενίσχυση της φυσικής λίπανσης του κόλπου και της μείωσης του πόνου κατά τη διάρκεια του σεξ σε όσες γυναίκες πάσχουν από δυσπαρευνία.

Share: