Εννιαδύναμο εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Χρήστος Ιαβάτσο MD, MSc, PhD, ESGO
Γυναικολόγος Ογκολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επιμελητής Α’ Γ.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ, Πειραιάς

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το εννιαδύναμο εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Εμβόλιο εναντίον του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας). Το εμβόλιο αυτό θα αντικαταστήσει σταδιακά το τετραδύναμο εμβόλιο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυτού σε σχέση με το τετραδύναμο;

Προστατεύει το παιδί, τον έφηβο και τον ενήλικα από εννέα (9) διαφορετικά στελέχη σε σχέση με τα τέσσερα (4) του τετραδύναμου και τα δύο (2) του διδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνει σημαντικά την προστασία που παρέχει σε σχέση με τα προηγούμενα τετραδύναμο και διδύναμο εμβόλιο. Η προστασία που παρείχαν τα υφιστάμενα εμβόλια κατά του HPV, για το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι περίπου 75%, ανάλογα με την επιδημιολογία (πόσο συχνά ανευρίσκονται τα στελέχη του εμβολίου στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας) των στελεχών στην κάθε χώρα. Το εννιαδύναμο εμβόλιο παρέχει προστασία που πιθανό να ξεπερνά το 90%.

Ποιοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο;

Κορίτσια και αγόρια ηλικίας 9-26 χρονών.

Σε ποια ηλικία είναι καλύτερα να γίνεται;

Στην ηλικία των 12-13 χρονών γιατί η πλειοψηφία των εφήβων σε αυτή την ηλικία δεν ξεκίνησε να έχει σεξουαλική ζωή οπότε το εμβόλιο παρέχει το μέγιστο της προστασίας του. Επιπλέον σε αυτή την ηλικία έχουμε την καλύτερη αντισωματική απάντηση.

Είναι το εμβόλιο ασφαλές;

Μάλιστα, είναι το ίδιο ασφαλές όπως και το τετραδύναμο. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, όπως πόνος, φούσκωμα και ερυθρότητα.

Πόσες δόσεις χρειάζονται;

  • Για τους έφηβους μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων, δυο δόσεις με μεσοδιάστημα έξι μηνών ή εναλλακτικά η δεύτερη δόση να γίνεται μεταξύ 5 και 13 μήνες μετά τη πρώτη δόση.
  • Για έφηβους άνω των 15 χρονών και ενήλικες χρειάζονται τρεις δόσεις. Η δεύτερη δόση γίνεται 1-2 μήνες μετά την πρώτη και η τρίτη δόση έξι μήνες μετά την πρώτη (3 μήνες ελάχιστο διάστημα από τη δεύτερη δόση).
Share: