Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Χρήστος Ιαβάτσο MD, MSc, PhD, ESGO
Γυναικολόγος Ογκολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Επιμελητής Α’ Γ.Α.Ν.Π. ΜΕΤΑΞΑ, Πειραιάς

Ο όρος Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης περιγράφει το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μεγάλη συγκέντρωση αίματος στην περιοχή της πυέλου (κάτω μέρος της κοιλιάς), λόγω της ανεπαρκούς λειτουργίας του φλεβικού συστήματος στην περιοχή.

Υπολογίζεται πως το 1/3 σχεδόν των γυναικών θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους Χρόνιο Πυελικό Πόνο. Ως Χρόνιος Πυελικός Πόνος ορίζεται ο πόνος που δεν είναι περιοδικός και έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 6 μηνών. Πολλές φορές συνδέεται με το Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης.
Χαρακτηρίζεται από την παρουσία διατεταμένων φλεβών, δηλαδή κιρσών, στην πύελο.

Η βασική αιτιολογία για την παρουσία του συνδρόμου πιστεύεται ότι είναι πολυπαραγοντική. Και αυτό γιατί το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης είναι άθροισμα πολλών διαφορετικών συμπτωμάτων στην περιοχή της πυέλου λόγω συσσώρευσης φλεβικού αίματος. Κυρίαρχο αίτιο, ωστόσο, φαίνεται να είναι η εγκυμοσύνη. Το επιπλέον βάρος και η αυξημένη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα σε συνδυασμό με την αυξημένη κυκλοφορία ορμονών (οιστρογόνων) που «αδυνατίζουν» το φλεβικό τοίχωμα, είναι ο κύριος λόγος εμφάνισης του συνδρόμου.

Έχει παρατηρηθεί ότι σχεδόν πάντα εμφανίζεται μετά από εγκυμοσύνη και είναι εξαιρετικά σπάνιο σε νεαρές γυναίκες και σε γυναίκες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλετε σε παλινδρόμηση του αίματος στην έσω λαγόνιο φλέβα είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω στενώσεων και αποφράξεων κεντρικότερων κλαδών, είτε λόγω εξωτερικής πίεσης και τέλος σε αρτηριοφλεβικές επικοινωνίες.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του Συνδρόμου Πυελικής Συμφόρησης είναι:

1) Ο χρόνιος πυελικός πόνος ο οποίος γίνεται εντονότερος στην όρθια στάσηστο τέλος της ημέραςφτάνει στο μέγιστο της έντασής του 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου
2) Η δυσμηνόρροια (επώδυνη εμμηνορρυσία) με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου
3) Η δυσπαρεύνια: (πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή) ή και μετά από αυτή
Χαρακτηριστικό θεωρείται το αίσθημα ενός βαθιά εντοπιζόμενου πυελικού πόνου ή βάρους εάν η γυναίκα σταθεί όρθια μετά από πρωινή σεξουαλική επαφή και η διάρκεια του μπορεί να είναι αρκετές ώρες.
4) Τα δυσουρικά ενοχλήματα όπως πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία
5) Οι κιρσοί (διατεταμένες φλέβες) στα έξω γεννητικά όργανα, τα κάτω άκρα, τους γλουτούς, το περίνεο ή και σε άτυπες θέσεις
6) Η υποτροπή των κιρσών των κάτω άκρων
7) Τα κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου που εμφανίζονται ταυτόχρονα με την επιδείνωση του πυελικού πόνου
8) Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου.

Η διάγνωση του Σύνδρομου Πυελικής Συμφόρησης προϋποθέτει τον αποκλεισμό όλων των άλλων αιτιών Πυελικού Πόνου όπως η ενδομητρίωση,το Σύνδρομο του Ευρέθιστου Εντέρου,ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος κ.λ.π.

Η εργαστηριακή επιβεβαίωση γίνεται με απεικονιστικές μεθόδους όπως:
– Υπερηχογραφικός Έλεγχος,
– Αξονική ή Μαγνητική Φλεβογραφία,
– Λαπαροσκόπηση,
– Ψηφιακή Φλεβογραφία.

  • Συνιστάται η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της κάθε περίπτωσης η οποία μπορεί να είναι:
  • Αναλγητική θεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία
  • Χειρουργική απολίνωση των φλεβών που πάσχουν
  • Εμβολισμός ή ναρθηκοποίηση των φλεβών που πάσχουν
  • Χειρουργική εκτομή των ωοθηκών ή και της μήτρας είναι η τελευταία λύση που προτείνεται όταν έχουν αποτύχει όλες οι άλλες μέθοδοι θεραπείας
Share: