Τι είναι η αμηνόρροια;
Αμηνόρροια είναι η απουσία της εμμηνορρυσίας. Με απλά λόγια, όταν η περίοδος σταματάει για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, τότε τίθεται ζήτημα αμηνόρροιας. Η απουσία της εμμηνορρυσίας δεν είναι σύμπτωμα, αλλά αποτελεί νόσο και διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
Α. Η πρωτοπαθής αμηνόρροια είναι η παθολογική κατάσταση, όπου η έμμηνος ρύση δεν έχει ξεκινήσει μέχρι την ηλικία των 16 ετών.
Β. Η Δευτεροπαθής Αμηνόρροια είναι η προσωρινή ή μόνιμη απουσία της εμμηνορρυσίας σε μια γυναίκα, που στο παρελθόν, είχε κανονικές περιόδους και δεν βρίσκεται σε εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση.
Γ. Η απουσία μιας περιόδου, είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε πολλές γυναίκες και δεν θεωρείται κατά κανόνα παθολογική, μπορεί δηλαδή να είναι ψυχογενής αμηνόρροια. Η απουσία όμως 3 – 4 συνεχόμενων κύκλων, χαρακτηρίζεται ως αμηνόρροια.Η απουσία της εμμηνορρυσίας, όπως είπαμε και πιο πάνω, δεν είναι ένα σύμπτωμα, αλλά πρόκειται για νόσο. Η συνηθέστερη ηλικία που αρχίζει η έμμηνος ρύση και η αναπαραγωγική ικανότητα είναι τα 12 έτη, αυτό όμως μπορεί να ποικίλει.
Η δευτεροπαθής αμηνόρροια παρατηρείται πιο συχνά σε αθλήτριες, καθώς και στις μπαλαρίνες, οι οποίες παρουσιάζουν διαταραχές της έμμηνου ρύσεως, λόγω της εξαντλητικής σωματικής άσκησης και της φτωχής διατροφής.
Τι είναι η πρωτογενής αμηνόρροια;
Η απουσία εμμήνου ρύσεως κατά την εφηβεία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ανωμαλίας χρωμοσωμάτων εξαιτίας της οποίας μερικά κορίτσια γεννιούνται χωρίς όλα ή με μερικά από τα συνηθισμένα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα του φύλου τους. Καμιά φορά το πρόβλημα δε γίνεται ορατό κατά τη γέννηση. Άλλες φορές το πρόβλημα δε γίνεται ορατό μέχρι την εφηβεία, οπότε το κορίτσι μπορεί να μην αναπτύξει στήθος και ηβική τριχοφυΐα ανάλογα με τη φύση του γενετικού προβλήματος.
Το ένα τρίτο των κοριτσιών που δεν έχουν περίοδο έχουν ατελώς αναπτυγμένες ωοθήκες (δυσγενεσία των ωοθηκών). Υπάρχουν πολλοί τύποι δυσγενεσίας ωοθηκών, αλλά ο συνηθέστερος είναι το σύνδρομο Turner, που παρουσιάζεται σε ποσοστό 1 σε κάθε 2.500 νεογέννητα κοριτσάκια. Ένα έφηβο κορίτσι με σύνδρομο Turner είναι πολύ κοντό και το σώμα του φαίνεται παιδικό. Οι μαστοί του δεν αναπτύσσονται και έχει λίγο ή καθόλου τριχοφυΐα στην ήβη και στις μασχάλες. Τα εσωτερικά γεννητικά του όργανα είναι επίσης παιδικά και οι ωοθήκες του απλές λουρίδες ιστού (γραμμική ωοθήκη) χωρίς θυλάκια ή ωάρια.
Σε μια άλλη κατάσταση, το κορίτσι αναπτύσσει στήθος αλλά καθόλου τριχοφυΐα στην ήβη και στις μασχάλες. Τα γεννητικά του όργανα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά ο κόλπος είναι βραχύς και δεν έχει τράχηλο, μήτρα, ωοθήκες ή σάλπιγγες. Μερικά κορίτσια με αυτή την κατάσταση δεν έχουν κόλπο. Στη θέση των γεννητικών οργάνων υπάρχει ιστός γεννητικών αδένων κάπου στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της πρωτοπαθούς αμηνόρροιας;
Τι είναι η δευτεροπαθής αμηνόρροια;
Η δευτερογενής αμηνόρροια χαρακτηρίζεται από περίοδο, η οποία ξαφνικά σταματάει να εμφανίζεται.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό, χωρίς να υποβόσκει κάποιο πρόβλημα.
Σε περίπτωση που δεν ισχύουν οι παραπάνω φυσιολογικοί παράγοντες έλλειψης της περιόδου, ο γυναικολόγος θα ρωτήσει περισσότερες πληροφορίες για τον κύκλο περιόδων σας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της δευτεροπαθούς αμηνόρροιας;
Ποια είναι τα συνήθη αίτια εμφάνισης;
Οι κύριοι λόγοι για την αμηνόρροια είναι:
Σε νεότερες ηλικίες ο πιο συχνός λόγος αμηνόρροιας είναι:
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον Γυναικολόγο, υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο για τον προσδιορισμό της λειτουργίας των ωοθηκών, της υπόφυσης και του θυρεοειδή με σκοπό να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία που προκαλεί την αμηνόρροια. Σπάνια χρειάζονται περεταίρω εξετάσεις όπως καρυότυπος, λαπαροσκόπηση, υστεροσκόπηση.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για αμηνόρροια;
Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αμηνόρροιας είναι οι εξής:
Ποιες οι πιθανές επιπλοκές της αμηνόρροιας;
Οι επιπλοκές της αμηνόρροιας μπορεί να περιλαμβάνουν:
Τι περιλαμβάνει η θεραπεία της αμηνόρροιας;
Η αντιμετώπιση έχει φυσικά να κάνει με το αίτιο του προβλήματος.
Με βάση τα συχνότερα αίτια: